Едвин Сугарев: Ужасите на Солженицин още не са затъпкани в миналото и могат да възкръснат

Архипелаг Гулаг смачква всички митове на комунистичестия свят

"Вижте какво се случва в Русия и с убийството на Борис Немцов. Опозицията там казва, че ужасите от "Архипелаг Гулаг" не са затъпкани в миналото и могат да възкръснат. Затова казвам, че тази книга е актуална. Именно затова днес книгата трябва да бъде четена и препрочитана". Това заяви редакторът на на „Архипелаг ГУЛаг” на руския писател дисидент Александър Солженицин - Едвин Сугарев, по повод първия пълен превод на книгата, който излиза у нас. "Редактирах книгата под една джанка на Камен бряг през лятото, чувствах се все едно, че трябваше да изплувам от една голяма дълбина на повърхността. Толкова въздействаща е тази книга. Просто е смазваща. Няма друга книга, написана от обикновен човек в цялата история на литературата, която имала такова голямо въздействие върху политическите и обществените процеси в целия свят", коментира писателят пред БНТ.

"Тя направо смачква всички митове на комунистическия свят. Ако човек я прочете от кора до кора, трябва да е буквално изверг, ако припознае нещо добро от тази комунистическа система, за която става дума. Друг е проблемът, че човек, като чете тази книга, се пита как е било възможно да се случват подобни неща. Как се е стигнало до подобни масови зверства, като тези, които са описани в книгата. Съвременността обаче ни подлъга. Нямаше смисъл да пиша толкова обяснителен предговор, тъй като самият Солженицин е написал за читателите необяснимите за времето неща", добави още Сугарев.

На книжния пазар у нас за първи път се появи пълен превод на „Архипелаг ГУЛаг” на руския писател дисидент Александър Солженицин. Новото издание е в три тома. Първият том е преведен от Татяна Ваксберг. Редактор на книгата е Едвин Сугарев. В „Архипелаг ГУЛаг” писателят обединява исторически изследвания, разкази на над 200 очевидци и психологически интроспекции в сложен текст, който той самият нарича „опит за художествено изследване”. „Архипелаг ГУЛаг” е най-мащабното описание на съветската лагерна система и с право има ранга на енциклопедия по темата. „Солженицин пише и дописва тази книга общо взето половин век и на нея би следвало да гледаме като на енциклопедия на Сталинските репресии“, коментира Татяна Ваксберг.