​МВР показа експонати от Първата световна война

Министър Веселин Вучков получи нож „Манлихер“, с който българските войници са защитавали родината ни преди 100 години

Вътрешният министър Веселин Вучков откри изложбата „100 години от влизането на България в Първата световна война“, която ще бъде отворена до края на май. „Удовлетворен съм, че Музеят на МВР може да предостави в центъра на София възможност на тези, които се интересуват, да обогатят своите познания и да задоволят интереса си, особено в навечерието на 3-и март”, заяви министър Веселин Вучков на официалното откриване на експозицията. Той уточни, че изложбата е организирана от Музея на МВР с равноправното участие на Национално дружество „Традиция”, което повече от 20 години партнира на вътрешното министерство по различни поводи. Сред експонатите са въоръжение и униформи от Първата световна война, трофеи от колекцията на Българската армия и много други предмети, които интригуват не само тесен кръг експерти.

В изложбата са включени и полицейски щандове, които показват въоръжението и униформите на полицаите такива, каквито са били преди един век. Министър Веселин Вучков обърна специално внимание на факта, че изложбата включва и оригинал на Манифеста от 1-и октомври 1915 г., с който България се включва в Първата световна война. Вълнуващо събитие, което за съжаление впоследствие води до няколко национални катастрофи. Но ентусиазмът, обхванал почти цялото българско население, личи включително и от настоящата експозиция – добави той.

Председателят на Софийския клуб на Национално дружество „Традиция” Ивайло Танчев отправи благодарности към Министерството на вътрешните работи и лично към министър Веселин Вучков за редицата съвместни инициативи. „Изложбата не е самоцелна. Тя се организира в чест на над 100-те хиляди загинали българи през Първата световна война и на стотиците хиляди ранени. Прави се и за бъдните поколения – да помнят историята и да я предават”, посочи Танчев и допълни, че са показани огнестрелни и хладни оръжия, документи и снимков материал. Сред експонатите е и една 356-е тежки картечници, с които е била въоръжена Българската армия.

В края на официалната церемония председателят на Софийския клуб на Национално дружество „Традиция” подари на министър Веселин Вучков нож „Манлихер“, с който българските войници са защитавали родината, и отправи пожелание за успешна борба с престъпността.