Джеймс Патерсън стана най-скъпо платеният писател за годината

Писателят Стивън Кинг е на трета позиция в класацията с приходи от 28 млн. долара, a авторът на

Авторът на трилъри Джеймс Патерсън е най-високо платеният писател в света за тази година с приходи от 84 млн. долара. Това става ясно от традиционната класация на според списание "Форбс". Неговите печалби надхвърлят двойно тези на неговата подгласничка Даниел Стийл, която е на второ място с 35 млн. долара приходи между май месец миналата и май тази година.

За последната година Патерсън, който често работи със съавтори, е издал 10 книги като част от договор за общо 17 книги с издателство Hachette, които се счита, че са на обща стойност 150 млн. долара. 64-годишният автор пише книги за младежи, както и криминални мистерии и електронни книги. Следващата година се очаква да излезе и нов филм, базиращ се на неговия герой - детектива Алекс Крос, в чиято роля ще влезе актьорът Тайлър Пери.

Писателят Стивън Кинг е на трета позиция в класацията с приходи от 28 млн. долара, a авторът на "Здрач" Стефани Майър си дели петата позиция с Рик Риърдън с по 21 млн. долара.

В челната десетка не влиза авторката на книгите за Хари Потър Джей Кей Роулинг с доход от 5 млн. долара. Очаква се обаче за следващата класация приходите й да нарастнат значително с пускането на поредицата за магьосника в онлайн формат. "Досега Роулинг избягваше да продава книгите си в електронни формати - категория, която през изминалата година почти утрои продажбите си в САЩ", коментира Джеф Берковици от "Форбс".

Първите 10 в класацията на "Форбс" за богатите писатели са:

1. Джеймс Патерсън - $84 млн.
2. Даниел Стийл - $35 млн.
3. Стивън Кинг - $28 млн.
4. Джанет Еванович - $22 млн.
5. Стефани Майър / Рик Риърдън - $21 млн.
7. Дийн Кунц - $19 млн.
8. Джон Гришам - $18 млн.
9. Джеф Кини - $17 млн.
10. Никълъс Спаркс - $16 млн.