Мраморен релеф на бог Митра представят в ​Музея за история на София

Култът към Митра е особено разпространен сред римските войници и се определя като легионерска вяра

Нов ценен експонат – мраморен релеф на бог Митра, става част от експозиция на Музея за история на София, която официално предстои да бъде открита това лято. Това съобщиха при представянето й д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по култура, и директорът на музея Надежда Кирова

Находката е открита случайно в село Герман. Релефът е преизползван, затова е трудно датирането му, но вероятно е от III век, посочи Чобанов и добави, че подобни релефи се откриват много рядко и затова са много ценни за науката.

В центъра на изображението е бог Митра, поставен в кръгъл медальон. С левия си крак той е притиснал бик, готвейки се да пререже гърлото му и да го принесе в жертва. Под централните фигури са разположени скорпион, змия, три жертвеника и куче, което се опитва да захапе бика за врата.

"От началото на I век римляните пристигат по тези земи и създават ново селище – Сердика. Градът играе огромна военна, търговска и политическа роля, като функция на нейното стратегическо разположение между Изтока и Запада. Сердика има изключително интересен и необичайно богат религиозен живот", посочи Чобанов.

По думите му като кръстопътен град, през който редовно преминават римски войски, започват да функционират редица култове, някои от които са оставили значими следи.

"Учените смятат, че някои от тях са предшественици на християнството. Един от тези култове, популярен от I до IV век, е култът към бог Митра – източно божество с корени в персийската зороастрийска религия. Този култ е особено разпространен сред римските войници и се определя като легионерска вяра. Практикуването на тази религия е било безписмено и се е предавало в устен вид, в специални училища наречени митреуми", обясни Чобанов. 

Той посочи, че преди няколко месеца хора са предали находката, открита в околностите на София, което показва, че освен култът на Митра в идеалния център, той е бил представен и в периферията.