​Творци и медии изригнаха срещу архонт Слави Бинев

С тази "марка" културата ни отива в канализацията

Избирането на архонт Слави Бинев за парламентарен шеф на комисията по култура и медии предизвика стихия от недоволство сред творческите среди, национални и частни медии.

"Против съм Слави Бинев като марка, защото тя създава изключително лош имидж на културата. Ако той остане шеф на парламентарната комисия по култура и медии, което е цинична провокация, ще пиша до ЕК и до ЕНП, че у нас културата се дискриминира." Това предупреди председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев пред в."24 часа".

Той попита какво е направил Бинев като евродепутат, за да осигури еврофинансиране за културата ни, и го предизвика да му покаже 10 свои билета за театър, опера и балет от последните 10 дни.

"Този избор сочи не само пренебрежение, презрение и арогантност към нас, хората на културата, но и трагично неразбиране на ролята, която тя трябва да изпълнява в една европейска демокрация. Е, сега вече събирайте подписи. Защото след тази плесница единственият изход е през канализацията", реагира във фейсбук писателката Леа Коен.

Възмущение в социалните мрежи изразиха от различни арт гилдии.

Против избора на Слави Бинев е и БНТ. В централната си емисия тази вечер водещите прочетоха декларация, която припомня обсадата на телевизията преди време, заклеймена от ръководството на "Сан Стефано". Публично недоволство от ефира на предаването си изрази и водещият на "Панорама" Бойко Василев. С протест пък заплашиха от Младежки театър "Николай Бинев". В открито писмо актьорите твърдят, че "такова унижение е трудно да се преглътне".