Творби на прочутия Ел Греко гостуват в родния Лувър

За това се договориха министърът на културата Вежди Рашидов и испанският посланик в България

Творби на прочутия Ел Греко гостуват в родния Лувър. За това се договориха министърът на културата Вежди Рашидов и Н. Пр. Хосе Луис Тапиа Висенте извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания у нас.

"Време е и у нас да бъдат по подходящ начин експонирани творби на този велик испански художник от гръцки произход, той е с огромно влияние върху съвременното изкуство", отбеляза Рашидов и сподели, че като ученик се е възхищавал и вдъхновявал от неговото творчество и нестандартни произведения. "Желанието ми е бъдещата изложба с творби на гения от Ренесанса Ел Греко да бъде наредена в новия Национален български музей в "Квадрат 500" в центъра на София", обясни Рашидов.

„Време е да отворим една наистина нова страница в отношенията ни в областта на културата между нашите страни. Убеден съм, че откриването на Български културен институт в Мадрид е стъпка именно в тази насока – в това арт пространство ще гостуват български писатели, музиканти, художници и артисти, той ще създаде нови възможности за ползотворни контакти на творци от двете страни, ще активизира културния ни обмен", каза Рашидов.Посланик Висенте подчерта, че инициативата за откриването на Български културен институт в Мадрид е съвсем навременна и това ново културно средище е наистина необходимо.

В хода на разговора Рашидов предложи да се сключи и двустранно споразумение за филмови копродукции между България и Испания. Той припомни, че страната ни вече има подписани такива споразумения със страни като Франция, Израел, Турция.

Двамата обсъдиха и подготовката на предстоящата изложба с творби от Музея на Пикасо в Малага, която ще бъде официално открита в Националната художествена галерия /НХГ/ в София на 25 октомври 2015 г. "Датата за откриването й съвсем не е избрана случайно – на този ден преди 134 години се е родил самият Пикасо", посочи посланикът на Испания у нас.