Показен арест на художник от президентската охрана на изложба

САМО защото попитах КОЙ организира събитието, разказва творецът

Художник бе арестуван от охраната на президента Росен Плевнелиев на откриването на изложба в сряда следобед в Музея за история на София (Централна баня). Това е концептуалният артист Петко Дурмана, а експозицията е била „Балкански приказен реализъм" на Робърт Баръмов. Културното събитие е било под патронажа на държавния глава.

Петко Дурмана е бил допуснат през скенерите на НСО. Много от хората с покани обаче останали извън загражденията и Дурмана се върнал, за да им съдейства да влязат. Гардовете обаче отказали да пуснат гостите и Петко потърсил помощ от пиара на събитието, която се оказала Ива Екимова. При завързалия се разговор тя не отказала да даде отговор на въпроса му кой е организаторът на изложбата. Единственото, което му отвърнала Екимова, било, че е събитие на Росен Плевнелиев. Дурмана се опитал да запише разговора с мобилния си телефон. Но последвал арест, поставили му белезници, а гардовете изтрили видеото от телефона му, пише Площад Славейков и публикува статуса на Петко Дурмана във фейсбук след освобождаването му:

„Днес ми се случи нещо абсолютно УЖАСНО, което още не мога да повярвам! На изложбата на Робърт Баръмов в Музея на София в 16 часа бях изведен и арестуван от службата за охрана на президента Плевнелиев, САМО защото попитах КОЙ организира събитието!

На видеото се вижда, как полицията ме вкарва с белезници в полицейска кола и отвежда в 5-о РПУ, където след сваляне на показания и съставяне на акт ме освободиха.