Любимата кръчма на манекенки и мутри става канцелария на БГ Лувър

Любимата кръчма на моделки и мутри „Планет клуб" ще стане музей. Заведението, превърнало се в арена на не една и две среднощни битки между мускулести тарикати в костюми и анцузи, трябва да израсне до крило на т.нар. БГ „Лувър". Сагата с Националния музеен комплекс продължи 15 години при 7 министри на културата, за да намери разрешението си през юни 2014 г.

Тогава храмът на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология, получи 3 завършени от общо 4 крила, където ще има изложбени зали, хранилища, офиси, реставрационни зали, кафене и вътрешен двор. Липсващото парче от пъзела се оказа сградата, в която от години бандитите смята за своя територия, където паркират лъскавите си бетлита, поршета и ферарита.

Именно тук трябва да се разположи администрацията на новия музей, както и част от хранилищата. Заведението на гърба на храм-паметника „Александър Невски" бе в топ явките и на мнозина депутати от няколко парламента, които отскачаха за по „едно на крак" в почивките между напрегнатите парламентарни заседания.

Намеренията на културното министерство са на мястото на локала да се разположи южното крило на българския „Лувър". Оказа се обаче, че само намерения не стигат. Пред властта стои огромният проблем с прогонването на „Планет", призна преди ден бившият министър в служебния кабинет на Георги Близнашки - доц. Мартин Иванов. Според него проблемът със заведението тече от година.

Договорът на наемателите е изтекъл през февруари по времето на Петър Стоянович. През юни бившият лидер на „Гергьовден" откри празния музей, но обеща, че през есента той да бъде отворен, ако преди това бъде ремонтирано и последното четвърто крило на сградата. Междувременно министърът поставил краен срок на собствениците на клуба да напуснат помещенията до 15 септември. Те обаче не спазили уговорката и все още разливат питиета в нарочените за музея помещения.

Следващият служебен министър Мартин Иванов изпратил нотариална покана до наемателите да напуснат сградата. Цялата преписка по случая е изпратена на губернатора на София, в чиито правомощия е да предприеме действия за принудително изваждане от обекта.

Последната епична мутреска битка в „Планет" стана през януари, когато Антон Петров-Хамстера и петимата му бодигарди потрошиха 30-годишен бизнесмен, който се задявал с компанията ми. Заради мелето Хамстера и сие преспаха в ареста. Именно в „Планет" се снимат и мутренските сцени в хит сериала „Под прикритие".