​Роман Полански пак отърва ареста, Полша отказва да го екстрадира

Режисьорът се издирва от американската полиция от 1977 г. чрез Интерпол за изнасилване на малолетна

САЩ официално поискаха от Полша да арестува режисьора Роман Полански, който бе в страната за откриване на експозиция в Музея за история на полските евреи.

Франс прес и ТАСС цитират днешно съобщение на всекидневника "Газета виборча", който се позовава на източници в министерството на правосъдието, предаде БТА.

Говорителят на полската главна прокуратура Матеуш Мартинюк съобщи, че съответните документи по искането са постъпили в прокуратурата.

"Ние започнахме да работим по този въпрос. Предприемаме определени стъпки, за чиито подробности засега не можем да съобщим", каза Мартинюк, като обеща повече информация по въпроса в най-близко време.

81-годишният Роман Полански има полско и френско гражданство. Той се издирва от американската полиция от 1977 г. чрез Интерпол за изнасилване на малолетна. Година по-късно той напуска САЩ и бяга в Европа.

Искането на американското правосъдие, изпратено до полския главен прокурор, е режисьорът да бъде задържан, докато тече процедурата по екстрадирането му.

Засега обаче то е било отхвърлено, защото не е оформено по критериите, съответстващи на международните споразумения: то не е преведено на полски, пише полският вестник, цитирайки отговорен служител в министерството.

През 2009 г. Роман Полански бе задържан при пристигането му в Цюрих. Тогава швейцарските власти действаха въз основа на международна заповед за арест. През декември с.г. режисьорът бе освободен от затвора под гаранция в размер на 4,5 милиона швейцарски франка, но му бе забранено да напуска градчето Гщад в южната част на страната.

През 2010 г. Швейцария отказа да го екстрадира в САЩ и властите премахнаха всички ограничения над свободата на придвижване на кинорежисьора.