​Скандална гей-реклама разбуни духовете в Казахстан

Потомък на Сагирбаюли заплашва да съди създателите на постера

Руският поет Александър Пушкин и казахстанския композитор Курмангази Сагирбаюли лъснаха в скандална реклама на гей клуб в град Алмати, един от най-либералните градове в Централна Азия, пише "Гардиън".

В рекламата, в която едни от най-популярните личности на 19 век са представени в страстна целувка, е на популярния клуб “Студио 69”, намиращ се на ъгъла на улиците, които носят имената на Пушкин и Сагирбаюли. Появата й разбуни духовете в Казахстан и вече 20 активисти са завели дело на 25 август срещу рекламната агенция, създала скандалния постер. По думите им това е обида за казахстанците и руснаците. Потомък на Сагирбаюли също заплашва да съди създателите на рекламата.

Реакциите в социалните мрежи също са предимно негативни. Хората изразяват гняв срещу явното неуважение към творците. „Възмущението ми няма край! Как може да се появи нещо такова?“, пише потребител.

Някои защитават постера, като напомнят целувката между Ерих Хонекер и Леонид Брежнев. „Поне има доза креативност в сравнение с безплодната степ на вътрешните работи на страната“, се казва в друго мнение в социалните мрежи.

“Човек може само да се гордее с тази работа. Преди всичко тя работи – хората разбраха адреса на заведението. На второ място, това е смел проект в защита на гей движението.“, написа на свой ред Валери Володин - един художниците, стоящи зад постера.

Освен това постерът печели награда на рекламната агенция на състезание в Бишкек на 23 август. След реакцията обаче агенцията поднесе извиненията си към обществеността и обеща постерът да не бъде разпечатван и използван.