Андрей Ковачев: ЕС отпуска над милиард и половина евро за младежката заетост

Съюзът създаде нова гранична охрана, която стартира от българо-турската граница, и е подплатена с доста по-сериозен финансов ресурс

Предвижда се отпускането на над милиард и половина евро по програми за младежка заетост в ЕС. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. По думите му основни приоритети на Общността през 2017 година ще бъдат защитата на границите и сигурността, икономическият растеж в Европа, както и търговското споразумение с Канада.

„ЕС създаде нова гранична охрана, която стартира от българо-турската граница, и е подплатена с доста по-сериозен финансов ресурс, отколкото беше досегашната. Другата важна тема е търговията. Много емоции и сериозна доза популизъм имаше по отношение на споразумението с Канада, което сега е замразено заради позицията на Белгия. Надявам се в следващите, ако не дни, то седмици, да има развитие, тъй като то е важно и за България. Важно е, тъй като споразумението е инструмент за отпадане на дискриминационния визов режим срещу българските граждани“, обясни Андрей Ковачев.

Според него срещата на върха за СЕТА вероятно няма да се състои тази седмица. Евродепутатът уточни, че условията в договора могат да бъдат променени, така че да са удачни и за Белгия, като споразумението ще бъде разяснено на достъпен език на всички европейци.