Синодът освободи Старозагорския митрополит Галактион

Причината е влошеното здраве на владиката

Св. Синод освобождава, считано от 28.09.2016 г., от заеманата длъжност Старозагорския митрополит Галактион, като същият възприема от днес титлата "бивш Старозагорски митрополит". Това съобщиха от Синода.

Българската православна църква осигурява на бившия вече владика условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение. Освобождаването на митрополита е на основание тежкото му здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си на Епархийски митрополит. Св. Синод назначава, считано от 28.09.2016 г., Западно и Средноевропейския митрополит Антоний за управляващ овакантената Старозагорска епархия, който трябва да проведе избор за митрополит и да управлява епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност.

Името на митрополит Галактион стана особено известно, след като той даде титлата "архонт" на няколко видни личности. Сред тях са руският музикален продуцент Ованес Мелик Пашаев, настоящият депутат Слави Бинев, бизнесменът от Перник Иван Кочев - Чомбе, управителят на ВиК инж. Румен Райков.