Борисов пред Меркел: България иска да бъде приравнена до Италия и Гърция

Австрийският канцлер Кристиан Кер е настоял за безкомпромисна политика спрямо Анкара

Нова среща за намиране на решение на бежанската криза ще имат българският премиер Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел, съобщава БНР.

Те бяха поканени от австрийския канцлер Кристиан Керн да поговорят отново по темата през септември във Виена на съвместен обяд с колегите си от Хърватия Тихомир Орешкович и на Словения Миро Чирар.

Към тях може да се присъедини и унгарският премиер Виктор Орбан.

Акцентът падна върху отношенията с Турция и бежанската криза.

Борисов е изложил своите теми и е бил изслушан внимателно. Той e настоял за общоевропейско решение на бежанския въпрос и проява на истинска солидарност между държавите в Европа:

"България иска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери", е казал той.

Борисов е запознал колегите си и с темите, които е обсъдил в Истанбул заедно с турския премиер и президент.

Анкара настоява за отпадане на визовия режим с Европейския съюз. В противен случай ще спре да изпълнява своята част от споразумението за бежанците, което бе сключено по-рано тази година.

Австрийският канцлер Кристиан Кер е настоял за безкомпромисна политика спрямо Анкара и дори за прекратяване на преговорите за членство в Европейския съюз