Коритаров: Борисов, Митов и Нейнски да кажат, защо Доган и Пеевски са персони нон грата в Турция

Политиката на Местан беше на задълбочаване на диалога с българските изселници в Турция, а не на протурската политика

Турското посолство потвърди, че Пеевски и Доган имат забрана да не влизат в Турция ---Защо – това двама български журналисти не могат да знаят, това е въпрос на турската държава. Тук трябва да бъдат призовани премиера Бойко Борисов, външният министър Даниел Митови и посланика ни в Турция г-жа Нейнски – да изяснят официалните мотиви на Република Турция за подобно решение. Това каза в студиото на Нова ТВ журналистът Георги Коритаров.

За изясняването на забраната е необходима и енергична работа и на българската държава, допълни той. По неговите думи не може да се налагат такива санкции за легитимни политически убеждения.

Прокрадна се една хипотеза за контрабанден канал на цигари, свързан с Пеевски, а Доган – е руски агент. Медиите в цял свят, дори и там, където има натиск, упражняват някакво поле на свобода. За мен е важно – дали и кога ще бъде изяснена официалната причина за действията на турската държава. Предстои да бъдат доказани твърденията за контрабандни канали и факти, застрашаващи турските национални интереси. Но ако проследим хронологията, ще видим, че новината за забраната идва 20 дни след публикация в Шпигел за Пеевски, че е забъркан с мафията. Преди 3-4 дни беше срещата между германския канцлер Ангела Меркел и турският президент Ердоган. Не бих бил убеден, че подобни клевети, ако се докаже, че са такива, са от български източник. Възможно е германските специални служби да имат информация и те да са информирали турските си колеги, аргументира позицията си журналистът.

Той призна, че се познава добре с Лютви Местан и много често си говорят, но никога не е бил негов медиен съветник. Освен това не приема упреците към бившият лидер на ДПС, че в качеството си на такъв е водил подчертано политика про-Ердоган.

Първо, политиката на ДПС по време на Местан не беше про-ердоган, но беше с ясна евроатлантическа насоченост. Декларацията за сваления турски самолет от Турция беше силен жест за изразяване на позиция към евроатлантическата ориентация на България. Естествено беше ДПС да има добри отношение с един естествен мост за България, какви са прогонените български изселници в Турция. Това беше политика на задълбочаване на диалога, а не засилване на протурската политика, подчерта още Георги Коритаров.