​Паси: Ако Борисов не номинира Бокова, проваля шанса на България за влияние в света

Със SOS апликация информираме къде се намираме, когато изпаднем в беда

Въпросът защо е  важно Ирина Бокова да стане шеф на ООН е като този искаш ли да бъдеш световен шампион по футбол. Това е важно и заради нацията, това е въпрос на престиж и на влияние. Това заяви в ефира на Нова ТВ бившият външен министър Соломон Паси.

Ако българин стане шеф на ООН, България ще има влияние над световните дела, каквато възможност не е имала 8 века, отбелязват международните анализатори, посочи Паси.

Той посочи три причини Ирина Бокова да е „правилната номинация" за генерален секретар на ООН.

Първо – докато Бокова е шеф на ЮНЕСКО, никой друг българин не може да оглавява друга организация в системата на ООН. Второ – Кристалина Георгиева има страхотни качества, но всеки човек е в някакъв контекст – тя представлява ЕК, европейската структура, която пише и изпълнява санкциите срещу Путин. Ако искате да му доставите голямо удоволствие – поднесете му кандидатурата на Георгиева. Гарантирано е, че руският президент ще наложи вето, защото е член на ЕК. Трето – има нещо много българско. В България има хора, които искат да заемат по-ниска позиция в ООН, затова сега се стремят да прецакат Бокова за най-високия пост. И четвърто - по темата за Бокова Борисов е мекушав, нерешителен и дълбоко некомпетентен. Премиерът бави номинацията, с което проваля шансовете на България, което за мен е недопустимо. А вие може би не знаете, че Ангела Меркел също има мераци за поста. Спомнете си кой от европейските лидери отиде в Москва на 9 май – Меркел. Няма друг европейски лидер, който да има толкова политически интимни отношения с Владимир Путин, аргументира се бившият първи дипломат и добави: Състезанието за шеф на ООН е като състезанието по футбол, или като един маратон, за който ние вече сме закъснели.

Соломон Паси разказа и за новото си идея – така наречената - SOS апликация. В момента тя е приложима само за андроид, работи се и по адаптирането й към айфон.

Най-простичко казано, това приложение изпълнява това, което прави телефон 112. Всеки, който изпадне в беда, може чрез него да посочи своето местонахождение, както и да изпрати снимки и всякаква друга информация за себе си, когато е в беда, от всички точки на света, обясни Паси.