Владимир Путин ще брани с "патриотизъм" единството на Русия

По думите му патриотизмът е

Руският президент Владимир Путин посочи поредната си визия за това каква е обединяващата идея за страната. Това стана по време на среща с неправителствено сдружение, на която посочи, че не може да има за Русия никаква друга национална идея освен патриотизма.

Пред Клуба на лидерите за бизнес инициативи, обединяващ предприемачи от 40 района, властелинът на Кремъл подчерта, че идеята за патриотизма "не е идеологизирана, не е свързана с работата на партиите или с някаква обществена структура". Но за да се наложи една национална идея в съзнанието на хората, не стига само президентът или някой друг да каже веднъж за нея. Нужно е постоянно да се говори за това, на всички равнища." 

Путин не за пръв път говори за национална идея на Русия. През 2004 г. той каза, че това е "конкурентоспособността на всеки човек, град, село и цялата страна", а през 2011 г. - "съхраняването на народа". А през миналото лято той нарече патриотизма "свещен дълг на руснаците", през есента - "нравствен ориентир" за подрастващите.

Взривът на патриотизъм при анексирането на Крим преди близо две години не идва от нищото, а е резултат на засилване и радикализиране на тенденция, която се наблюдава в Русия от около 10 години. Това коментира пред "Дойче веле" Улрих Шмид, професор от университета Санкт Гален, изучаващ културата и обществото на днешна Русия, припомня "Дневник". Според него днес в страната цари изкривена представа за реалността в резултат на масирана пропаганда, достигнала през последните две години мащаби, невиждани от 1991 г. насам. 

"В днешна Русия се опитват да наложат собствена интерпретация на реалността. В книгата си давам примери за изработване, препариране и изфабрикуване на истината", казва Шмид.