ЕС се изправя пред рисковете на многоаспектна криза

Започва нова милитаризация в Европа. САЩ обяви разполагането на тежко въоръжение в шест източноевропейски държави, включително и в България. Русия съобщи, че увеличава ядрения си арсенал с 40 междуконтинентални балистични ракети

Ако месец май беше белязан от диалогичния тон на руско-американските срещи в Сочи, то през юни този тон е сменен с подчертано твърда линия. Отношенията на Запада и Русия от временна криза прерастват в дългосрочно противостоене. Това се казва в месечния анализ на института „Иван Хаджийски“.

Личи консолидация и на западния, и на незападния блок. На срещата на върха на Г-7 в Елмау, наред всичко друго, се съгласиха на активно противодействие на Русия. От другата страна - през юни продължи консолидацията на БРИКС, която се завърта около оста Москва-Пекин. Беше проведена първата парламентарна асамблея на страните от БРИКС. Подготвят се нови срещи на върха и на БРИКС, и на Шанхайската организация за сътрудничество през юли в Русия.

Започва нова милитаризация в Европа. САЩ обяви разполагането на тежко въоръжение в шест източноевропейски държави, включително и в България. Русия съобщи, че увеличава ядрения си арсенал с 40 междуконтинентални балистични ракети.

Европейският съюз се изправя пред рисковете на многоаспектна криза. Имената й са: бежанска вълна; ислямски тероризъм; Grexit; Brexit; санкционна безизходица в отношенията с Русия.