Мина на първо четене законопроектът за сектор "Сигурност"

Да бъде осъществяван парламентарен контрол на парите, харчени от спецслужбите също е записано в проектозакона

Депутатите приеха идеята премиерът да оглави Съвета по национална сигурност. Това стана с гласувания на първо четене законопроект за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, внесен от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и група народни представители.

Освен предложението премиерът да оглави Съвета по национална сигурност, идеята на ГЕРБ е да се осъществява парламентарен контрол върху харченето на пари от специалните служби. Предложението на Цветан Цветанов беше прието на първо четене с подкрепата на депутатите на ГЕРБ, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт. БСП и Атака бяха против предложенията.

Цветан Цветанов от ГЕРБ представи част от целите на законопроекта:

„Целите в системата за национална сигурност могат да бъдат постигнати само при наличие на нормативно-регламентиран институционално организиран процес на диалог, консултиране и взаимодействие между законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Няма как тук да не включим и главнокомандващия на страната - президентът Росен Плевнелиев, както и гражданите и техните организации", обясни Цветанов.

„Законите и подзаконовите нормативни актове в областта на националната сигурност се разработват, съобразно динамиката на обществените отношения и в съответствие с принципите, посочен в Националната стратегия, приета 2011 г. в 41-ото Народно събрание. Нормативната уредба се изгражда за постигане на единно правно пространство в сферата на националната сигурност, при което не се допуска възникване на противоречия между правни норми, институционални и функционални структури и механизми", допълни Цветанов.