Кой е пилотът, убил 149 души със самолета на Germanwings

28-годишният Андреас Лубиц работел от септември 2013 година за компанията и бил великолепен пилот

Помощник-пилотът на катастрофиралия в Южна Франция самолет на Germanwings съзнателно е искал да унищожи самолета, обяви френски прокурор, цитиран от световни агенции.

Това става ясно от записите на черната кутия.

След като първият пилот излиза от кабината 28-годишният Андреас Лубиц заключва и натиска бутона за снижаване на самолета.

От френската прокуратура подчертаха, че това е невъзможно да стане неволно.

Твърдението се подкрепя и от факта, че след като командирът на полета останал заключен навън, Андреас отказал да му отвори вратата на кабината, въпреки многократното чукане и блъскане по вратата и виковете на първия пилот.

Не казал и дума, става ясно от разчетената информация на черната кутия.

На записа се чува само неговото дишане, а в мига на фаталния сблъсък на самолета в планината се чува ужасяващ вик.

"Имало е преднамерено желание за унищожаване на този самолет. Изглежда помощник-пилотът е дишал нормално. Той не е казал нищо, след като капитанът е напуснал кабината", потвърди на пресконференция прокурорът на Марсилия Брис Робин.

"Ние чухме капитана да моли помощник-пилота да поеме контрол над самолета, след това чухме звук при размяна на местата и затварянето на врата. Предполагаме, че той е отишъл да се облекчи. Помощник-пилотът е бил сам в пилотската кабина. В този момент той е натиснал бутоните за снижаване на самолета. Вторият пилот очевидно се е възползвал от отсъствието на капитана. Не е имало контакт между двамата пилоти през последните 8 минути от полета", съобщи Робин.

Според него действията на тази височина могат да бъдат само преднамерени.

"Чухме капитана да се опитва да говори с помощника си чрез интерфон, но отговор от помощник-пилота няма. Също ние можем да чуем дишането на помощника до удара, което предполага, че той е бил жив до катастрофата", разясни още Брис Робин.

"Помощник-пилотът е германец, не знаем етническия му произход. Той не е отбелязан като терорист", разкри още подробности прокурорът на Марсилия.

"Започнах официално разследване за предумишлено и непредумишлено убийство. Може и да се промени", заяви прокурорът.

Андреас Лубиц, е получил правоспособността си на пилот в обучителен център на авиокомпания "Луфтханза" в град Бремен и е започнал да лети за "Джърмануингс" веднага, след като си е взел изпита през септември 2013 година, предаде AFP.

Лубиц е имал 630 летателни часа.

Той е от западния град Монтабаур и е живял при родителите си там, докато в същото време е имал и апартамент в Дюселдорф.

Близки на Лубиц от Монтабаур, цитирани от Асошейтед прес, твърдят, че пилотът не е изглеждал депресиран или притеснен, когато го видели за последен път.

"Той беше щастлив и горд, че е част от екипа на "Джърмънуингс", твърди Петер Рюкер, негов близък. 

Описва помощник пилота като рядко тих и скромен човек. Мечтаел от дете да бъде пилот.