​Премиерът: Трябва да сме готови да поемем сънародниците ни от Украйна, ако се наложи

Сънародниците ни в Украйна са застрашени от един конфликт, който става все по-кървав и по-тежък. Възложил съм на външния министър и шефове на ресорни институции да ни кажат какви са рисковете в невралгичните точки в Източна Украйна, независимо дали става дума за лица с български произход или не. Ние в нашата външна политика настояваме конфликтът там да се решава с мирни средства и да бъдат преустановени военните действия там. Това заяви в парламента министър-председателят Бойко Борисов.

Той обясни, че съвсем скоро ще имаме анализ дали има българи, които искат да додат в България. Всеки ден се упражнява натиск от страна на южната ни граница, а ако ескалира конфликта и на изток – ние трябва да сме готови да откликнем на бежански натиск и от страна на нашите сънародници в Украйна. Ще представим конкретни мерки, които са в посока решаването на тези проблеми.

Към този момент нямаме данни за заявления от страна на сънародниците ни да дойдат в България. Ние трябва, ако има нова бежанска вълна - и от Украйна, да бъдем подготвени. 

Що се отнася до бизнес климатът у нас, премиерът обясни: На форума на американската търговска камера, която ни критикува, че бизнес климатът у нас е лош - аз опонирах, ако се съди от реализираните печалби на чуждите компании у нас, условията за инвестиции никак не са лоши. Истински се надявам в НС да се постигне консенус по отношение на ръковдството на ДКЕВР, на правителството не му е работата да се меси в неговата работа, препоръча Бойко Борисов.