БСП се тресе, район "Витоша" зове за оставки

Социалистите настояват за бързи мерки, "за да се спре идейния, организационен и морален упадък на БСП

Председателят на БСП в спешен порядък да предложи нов състав на изпълнителното бюро, в който да не се включват досегашните дългогодишни участници, които трайно са загубили доверието на другарите си и на българските избиратели. Това се казва в декларация на БСП- Район „Витоша“, съобщи „Фокус”.

От БСП- Район „Витоша“ настояват спешно да бъдат предприети мерки, "за да се спре идейния, организационен и морален упадък на БСП, като се възстанови идеологическата идентичност на партията и се създаде дългосрочна политическа програма за национално възраждане с ясни и конкретни национални приоритети."

В декларацията се посочва още, в рамките на 6 месеца да се проведе предсрочно отчетно-изборния цикъл за избор на нов състав на Националния съвет, като Конгресът бъде подготвен и организиран от новото изпълнително бюро, предложено от председателя на партията.

Конгресът да приеме нов устав, които да децентрализира властта в партията и да стимулира реалното участие на редовите партийни членове в политическата и организационната й дейност, като бъде предвиден пряк избор на председателя на БСП от всички партийни членове.

Освен това да се преразгледа организацията на дейността на Градския съвет (ГС) на БСП – София и да се извършат необходимите промени в изпълнителното бюро в съответствие с поетия от председателя на ГС ангажимент на първото заседание на градския съвет след избирането му за председател.

От БСП – Район „Витоша“ смятат, че подборът на състава на изпълнителното бюро трябва да се извърши не на принципа на представителство на големите райони или други подобни „политически“ критерии, а според наличието на необходимите познания и опит и реалните възможности за участие в неговата дейност.

Смяната на председателя на Националния съвет на партията обаче не е на дневен ред и районната организация е готова да подкрепи всяка негова инициатива, свързана с необходимите промени в партията, които да я върнат на водеща позиция на политическата сцена.