Правителството на Виденов затваря 9 банки, изгарят милиони на граждани

Преди 18 години на днешния ден с решение на Управителния съвет на БНБ девет банки с ликвидни проблеми са поставени под особен надзор

. Това са ТС Банк, Балканбанк, Стопанска банка, Бизнес банка, Елит Банка, ТБ "Славяни", ТБ "Моллов", Ямболска и Добруджанска банка, няколко месеца по-късно те фалират и в тях потъват няколко милиарда лв. спестявания на милиони българи. В съзнанието на хората този критичен период ще остане като фалита на държавата при управлението на БСП и Жан Виденов.

Няколко години по-късно бившият министър-председател Жан Виденов е свидетел по дело за фалит на банка.

Ето обяснението му: „Проблемите в банковия сектор през 1995-1996 година се дължат на няколко фактора - подновяване на обслужването на външния дълг от края на 1994 г., сложната политическа ситуация и по-конкретно въвличането на някои банки в предизборните кампании през 1995 и 1996 година, общото недоволство към банковата система тогава. Наш приоритет бяха държавните банки и държавните предприятия - на заседанията на Министерския съвет обсъждахме тяхното състояние. С частните банки се занимаваше Управителният съвет на Българската народна банка /БНБ/", добавя още Виденов.

Днес България е изправена пред аналогичен проблем – след управление на бившите комунисти и етническото им подразделение ДПС затвориха КТБ, известна като банката на властта. Експерти твърдят, че тя може да повлече цялата банкова система, а БНБ и управителят й се оказаха страна в конфликта. В такава ситуация е и прокуратурата, която отново няма да открие виновни за банковия грабеж. А това е достатъчно сериозно основание кризите в България да се повтарят.