​Жорж Папазов – признат в света, непознат в България

Всеки човек има своята лична история, а всеки художник - безброй истории, разказани в създадените от него картини. Малцина обаче са тези, които имат и своя мисия. Един от тях е Жорж Папазов – художникът, който години наред беше табу в България, а за съвместните му изложбите със световноизвестни творци, като Хуан Миро, Пабло Пикасо и Марк Ернст никога не се говореше в родината му.

Признат от своите съвременници за “сюрреалист преди Сюрреалистите”, историята на Жорж Папазов започва от Ямбол, където е роден през далечната 1894 година.

Завършил парково инженерство и архитектура в Прага през 1918, Жорж Папазов заминава за Мюнхен, за да се учи на живопис в ателието на прочутия Ханс Хофман. През 1919 урежда първата си самостоятелна изложба в София. Пет години по-късно художникът заминава за Франция, където живее и работи до края на дните си.

Силно повлиян от художниците на големите Европейски арт центрове в първите десетилетия на ХХ век – Прага, Мюнхен, Берлин, Париж, Папазов създава уникални рисунки, акварели и картини с маслени бои. Дебютира с пейзажи и експресивни фигурални композиции, в които личи влиянието на немското изкуство. По-късно с изразните средства на сюрреализма и абстрактното изкуство създава оригинален пластичен език, в който присъстват елементи от различни направления на модерното изкуство - експресионизъм, абстрактно изкуство, кубизъм, футуризъм. Но сюрреализмът е този, който му позволява да изрази своето светоусещане най-точно, който го поставя извън конвенционалните стилови направления в европейската живопис. Така в търсене на собствен начин на изразяване Жорж Папазов става един от изявените представители на модерното изкуство в сърцето на Европа по времето, когато твори.

Още през 1925 г. талантливият живописец представя картини в Салона на независимите. Участва в изложби на равано със сюрреалисти от световна величина, сред които Хоан Миро, Макс Ернст, Пабло Пикасо. До края на живота си (23 април 1972 година) Папазов подрежда самостоятелни изложби във Франция, Югославия, Италия, Швеция, САЩ, Чехословакия, но нито веднъж в България.

Пресъздал в платната си един изключително богат нов свят, съществуващ в неговите мечти и сънища, един фантастичен свят, населен с магически образи, днес творбите на Жорж Папазов са част световното модерно изкуство.