​Осман Октай: Мафията и олигархията изпращат Пеевски в европарламента

Доган е страхливец, скри се отново зад „народната любов”

Авторитетът на суетния интелектуалец Лютфи Местан вече е сринат

Ако ГЕРБ и Реформаторите извадят турчин на избираемо място, ще обърнат вота, казва анализаторът

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Октай, предрекохте още преди две седмици, че Пеевски ще влезе в евролистата на ДПС, защо бяхте толкова сигурен, гражданите смятаха, че номинацията е несериозна?

- Познавам механизмите и технологиите на взимане на решения и прокарването им в ДПС. Номинирането на тази скандална личност от бастиона на Доган - Кърджали е ясен и категоричен знак, че това е волята на Сокол. И щом идва от този район, тя се превръща в задължителна за всички структури в страната.

- От 28 областни организации – 25 са номинирали като свой фаворит за европарламента проваления шеф на ДАНС , какво показват тези цифри?

- С вчерашното уж открито заседание на централното ръководство на ДПС разиграха една пародия на публичност. Опитаха се пред медиите и обществото да кажат, че предложенията и решенията се взимат демократично отдолу нагоре. Тоест, структурите налагат своите позиции, изпълнява се народната воля, а решенията не се взимат по заповед на Доган или Местан. Странен е един много важен факт – защо никой от всички 28 областни структури не е номинирал Доган или Местан, нима тях не ги обичат достатъчно, нима те са по-малко достойни за Европейския парламент от Делян Пеевски. Тук стратезите на ДПС паднаха в собствения си капан, показвайки колко нагласено и фалшиво е всичко. Освен това чрез номинацията на Пеевски дадоха отговор на обществото на въпроса „Кой?” го предложи и назначи за шеф на ДАНС. На този въпрос вече над 300 дни не могат да отговорят нито Станишев, нито Орешарски, нито Местан. Сега Доган реално признава, че той е посочил Пеевски, защото зад него стои огромна "народна любов", която го припознава като единствен защитник на правата и интересите им. Ясно на всички е, че тази „любов” звучи по-фалшиво дори и от времето на Тодор Живков. Но няма съмнение, че чрез тази кандидатура Доган си отмъщава като обиден на българите и държавата за атентата, който му спретнаха преди година.

- Познавате електората на ДПС, наистина ли турците по селата толкова обичат Пеевскии, или това лице е просто фаворит на местните феодали?

- Истината е, че структурите и членовете на ДПС нямат представа за личността, бизнеса и действията на Пеевски. Турците не го познават, те са стъписани, притеснени, в тях бушува срам от тази номинация. Тя нямат нищо общо с местните организации. Депутатите в парламента не са виждали и не познават Пеевски, та каму ли обикновеният човек. Целта на цялата интрига е Доган да прехвърли отговора на горещия въпрос „Кой?” на "народната любов", с която той не може да не се съобрази. Това е шифърът на цялата игра с евроизборите.

- Тази кандидатура не компрометира ли честните и почтени български турци и мюсюлмани, явно за тях 10 ноември все още не е дошъл?

- Изказването вчера на заседанието на ЦС на ДПС на Бахри Юмер, областен лидер на Кърджали, бе, че в България няма права и свободи и че те трябва да ги постигнат с размахване на пръст, и то чрез Пеевски, който единствен може да им ги гарантира. Тези хора отказват да се съобразят с факта, че техният депутат Пеевски провокира протестите и извади гражданите на улицата. Доган винаги е бил страхливец и тайнствен играч, сега отново се скри зад хората и „народната любов”. Ако Пеевски не беше размахал пръст арогантно от парламента през юни миналата година, хората нямаше да го познават кой е. Чрез това лице Доган унижава турското малцинство. Гавра е внушението, че този човек ще воюва и ще пази правата и свободите на турците. А какво правеше 25 г. ДПС, защо не ги отвоюва тези права? Тъжната истина е, че чрез страха и капсулацията Доган е превърнал турците и мюсюлманите в мълчалива и безропотна машина за гласуване. За тези хора демокрацията наистина все още не е дошла. Но голяма отговорност за това носят и другите партии и държавните институции, които са ги оставили на ДПС и не се интересуват от проблемите им.

- Как ще се отрази номинацията на Пеевски върху авторитета на суетния Литфи Местан?

- Като гледах внимателно репортажа от вчерашното пародийно заседание на ДПС, видях, че лицата на присъстващите са тъжни и уплашени, гледаха в земята. Видях и уплашения поглед на моя кадър Местан. Той осъзнава, че вече няма да има този авторитет на интелектуалеца, който говори добре български, на мислещия етнически турчин с европейски маниери и изказ. Срива се и неговият образ до отрицанието на Пеевски. Срина се и авторитет на Филиз Хюсменова, един истински европейски политик, който се оказа по-малко предпочитан от Пеевски. Мълчаха лидерите от ключовите региони - Силистра, Разград, Търговище, Шумен, защото си дават сметка какво реално се случва.

- Може ли да се обърне вотът в смесените райони, ако други партии извадят на първите избираеми места хора от турското малцинство?

- Винаги съм казвал, че проблемът е в другите български партии, които, ако искат да се дистанцират от Доган и сараите, трябва да подадат ръка на честните турци. Има много образовани млади турци, които не могат да намерят реализация, но не искат да са под опеката на ДПС. Ясно е, че Станишев и БСП няма да посмеят да провокират Доган. Но ГЕРБ и Реформаторите, ако изкарат на избираема позиция човек от малцинствата, ще получат неочаквано голяма подкрепа. Сега Реформаторите имитират с Корман Исмаилов – поставят го на 4 място, неизбираемо, а много турци и мюсюлмани се чудят за кого да дадат гласа си.

- Какъв знак даваме на Европа с кандидатурата на Пеевски?

- Знакът е еднозначен - българските турци изпращат най-компрометираната фигура на дивия и провален преход в парламента на Европа. Казваме им още, че каквито и опити да правят да ни контролират и да ни вкарват в пътя с ограничения, ние ще си правим каквото поискаме. Кандидатура като Пеевски би провалила всяка партия в нормална и демократична държава. Но щом при нас това се случва, значи нито сме нормални, нито сме демократични. Такава гавра с гражданското общество е възможна, само когато управляват мафията и олигархията. Доказателство на тази теза е и номинацията на Искра Михайлова, министър на екологията. Съпругът й е осъден на първа инстанция за корупция, но Доган показва, че по неговите критерии за морал това е без значение. По света обаче не е така. Вчера информационните агенции съобщиха за висш чиновник от Австралия, който е подал оставка, защото го разкрили, че преди три години е получил подарък бутилка вино. От тук нататък думите са безсилни.