​Полк. Николай Марков: Пропагандната схема на властта за Лясковец не може да сътвори дори и Гьобелс

Най-важното е да се изясни дали операцията е формулирана като специална полицейска или като антитерористична

Йовчев и Лазаров да не забравят, че възмездието ще почука и на техните врати

До края на май държавата ще е под пълен политически контрол, медиите вече са, констатира пред Faktor.bg бившият гард от НСО

Интервю на Стойко Стоянов

- Господин Марков, мълчите цяла седмица за кървавата баня в Лясковец, а като бивш офицер в НСО и служител в подобен отряд сте работил в най-близка среда до тази на спецполицаите. Какво се коментира в техните среди, какви страхове витаят, има ли гняв?

- Мълчанието се приема за ценност и висок професионализъм в нашите географски ширини, а в Наказателния кодекс е вменена наказателна отговорност, ако премълчиш, че си бил свидетел на престъпление. За никой от нас българите не е лесно да изберем професионални лицемери ли да бъдем или мълчаливи престъпници. Чудна държава, чудни хора!

В НСО имаше подобен антитерористичен отряд с идентични функции, в който съм работил няколко години. Провеждали сме и съвместни тренировки с колегите от СОБТ . Имаше и общи патрули по софийските булеварди в един период. Напълно разбирам глупавата ситуация, която трудно може да бъде обяснена при тази развръзка. Не мисля, че има страхове, но чист професионален гняв, че не си имал шанс да покажеш реалните си възможности – да, това е естествено и съществува.

- Кои са според Вас основните грешки допуснати в Лясковец? Какво се крие зад този провал – некомпетентност или високомерие?

- Зад този нелеп инцидент има две основни грешки. Първата е тактическа и до тук трябва да спрем, най – малко заради това, че който не работи - той не греши. Ние също сме допускали подобни грешки и сме плащали подобна цена. Относно втората грешка обаче трябва по-голяма прецизност, защото тя има правен характер. Това е същността на текста на отдадената заповед за тази акция. Не е все едно дали задачата е формулирана като специална полицейска операция, или има смисъл на антитерористична операция. Разликата е от небето до земята – отговорностите по вертикала, също. Не може да бъде изненадан специален анти-терористичен отряд, чието оръжие е изненадата. Оправданията на главния секретар на МВР издават дълбока некомпетентност и лична професионална неадекватност. Какъвто и да е отговорът, би трябвало да следват оставки на министъра и на главния секретар на МВР. Ако са морални хора. Ако ли пък продължават да оглушават прогресивно, нека не забравят ,че пред смъртта и страданието на невинни души възмездието рано или късно ще почука на техните врати. Неизбежно е. А що се отнася до честта – мисля, че тази дума е твърде далеч от събитията и клоуните на тази сцена.

- Къде се е изпарила политическата отговорност? Защо след този кървав провал ДПС и БСП се крият зад измислени тези и декларират подкрепа за ръководството на МВР?

- Политическата отговорност е химера на групата и на практика е групова безотговорност. Затова, например, наказателната отговорност е лична. Българските политици винаги са били ехидни, с много или малки изключения. Те са слепи за човека , за душата му и затова използват общи термини като електорат . За тях мъртвите са си просто мъртви, а живите са цифри и пари. Жалка картина и както сами виждате и те се оказват понякога с пистолет до главата. Кой от нас има полза от това взаимно неразбиране? Аз нямам отговор, а тяхно задължение е да го намерят. В противен случай ще се превърнем в безплодна нива.

- Оправдани ли са защитните тези на ръководството на МВР в лицето на министър Йовчев и главния секретар Лазаров?

- Защитни тези! Кой ги е нападал, за да се защитават, а и ще могат ли да се защитят, ако ги нападне реално някой. Риторичен въпрос. Питаме ги единствено дали имат морал и толкова глупави ли им изглеждаме от прозорците на министерствата им? Това нападка ли е или обикновен въпрос? Да си подадеш оставката не е гилотиниране , другари, а признак на будно съзнание. Какво мисли Лазаров за себе си - е разговор за пред огледалото, а какво разбират мислещите хора - е работа на прокуратурата. Но не на тази прокуратура.

- Реалистични ли са внушенията на политици от БСП и ръководството на МВР, че охранител на Бойко Борисов е провалил операцията с цел да се компрометира сегашната политическа власт?

- Това с провокатора полицай, бивш охранител на Борисов, компрометиращ политическа власт, е най-скалъпеното обяснение, което някога съм чувал. Такава пропагандна схема цялата машина на Гъобелс не може да сътвори. Може и да е налице подобен факт, но интерпретацията му е достойна за института по психология на МВР. Чудовищна интерпретация на прости съвпадения.

- Генерал Атанасов намекна, че в МВР тече усилена фалшификация и подмяна на документи с цел прикриване на отговорности, възможно ли е това?

- Относно хвърчащите документи в МВР по случая Лясковец мога да предположа следното: Ще започне разследване от Военна прокуратура. В този орган не работят представители на съдебната система, а фокусници. Имам богат опит с тях. Много им благодаря за всичко. Достойни са! Преди започване на прокурорската проверка се подготвя предварително всяко листче, заповед , протокол или каквото и да е, във вид разпореден „отгоре”. Всичко зависи от вятъра и указаната посока – оправдаваме или унищожаваме . В процесуалния ред се допуска умишлен правен порок или машината заработва перфектно за унищожение. Следва буря в чаша вода - много въпроси за доуточняване, които изискват години. И така докато случаят се позабрави и спре да е обществено значим. В политическото пространство всичко това звучи така: „ Нека оставим институциите да си свършат работата„.

Оригиналната(неподправена) заповед не е секретен документ. Поискайте от МВР да ви я покажат.

- След провала в Лясковец резонен е въпросът - подготвена ли е държавата за противодействие срещу реален терористичен акт?

- Познавам доста колеги от СОБТ. Мисля, че няма по -подготвено звено в България за антитерористични операции. Това, което се случи в Лясковец, не е само тяхна грешка. И тук искам да поясня. Всяка заплаха за живота на човек може да бъде определена като тероризъм. Разбирате в колко безброй правни хипотези можем да влезем. Този отряд обаче има правно определение и смисъл в случай на реален, започнал и развиващ се терористичен акт, определен като заплаха за националната сигурност. Такъв обаче нямаше. Затова законът предвижда по-специален режим за изпълнение на такива задачи. Ако операцията в Лясковец беше проведена като анти-терористична, нейната продължителност щеше да е не повече от минута. За съжаление няколко лични и болни амбиции на ръководители превърнаха това звено в бостанско плашило. Това няма как да не е обидно за служителите. Видяхме до къде води поговорката: „Рибата се вмирисва от към главата„. Не искам да влизам в дълбочина , защото ме е гнус да слушам политици и „бивши” по телевизията . Такова лицемерие на подлеци не съм виждал ! Бог да прости колегата!

- Поставихте преди години проблема, че гардове от НСО са работили за хора от организираната престъпност, а сега се твърд,и че подобни хора са се добрали до висши ръководни длъжности в МВР?

- Да, поставих първо вътре в НСО проблема, че не искам да работя с колеги, обслужващи престъпници. Не разбирах и защо началникът на НСО е с охрана от НСО. Има ли логика в това или нещо не е както трябва? От кого се страхува началникът на НСО и полага ли му се охрана? Та нали ние охранявахме другите. По същото време и колеги от СОБТ бяха превърнати в охранители. Това става ли без знанието на министър и главния секретар на МВР? Служителите от СОБТ и НСО се познавахме. Всичко се обърка отдавна и не от нас, а от тези, които сега не спират да сипят лъжи по медиите и да изразяват експертност, а мястото им е другаде. В ръководството на МВР и сега има проблемни хора, свързани с групировките.

- Вярно ли е че Светлозар Лазаров е подготвян за шефски пост в НСО след оставката на генерал Коджейков?

- Не зная дали е подготвян Лазаров за шеф на НСО. На мен той ми е симпатичен и мисля, че и за министър- председател е подходящ. Много моля, обаче, представителите на Вътрешната комисия в Народното събрание да не се правят на експерти , както и да не забравят ,че с плам ръкопляскаха при избора на депутата Пеевски за шеф на ДАНС. А ако искат да проявят политическо мъжество, нека кажат кой беше основният лобист за името на Пеевски по процедурата за съгласуване с европейските ни партньорите ? В противен случай да замълчат завинаги по въпроса, защото може и да се появят документи като свидетелства.

- Преди няколко месеца предупредихте за таен плана „Йовчев”. Той ще бъде ли реализиран до май?

- Планът „Йовчев” е поставен в кавички. Истината е ,че този човек силно се надцени и независимо от всичко е решил да играе „ва банк” . Притеснява ме като гражданин, че министър управлява с мантрата „ не ми пука”. Не е ли странно!? И ако той не го разбира , аз не зная защо европейските ни и евроатлантически съюзници не го виждат. До края на май държавата ще е под пълен политически контрол . Медиите вече са.

- Бежанският проблем от арабския свят остава ли заплаха за България?

- Има „забрана „ да се говори за проблема с бежанците . Става все по-тежък , обратно на уверенията. Ще се разбере, когато дойде друго правителство. Хватката е силна , а ние - приспани дълбоко.

- Случайно ли е, че след две години медиен шум от тринадесетте имами, подсъдими за радикален ислям, осъдиха само един? Има ли опасност от джихадисти в България?

- Делото срещу имамите се води умело. Така се прави. Става въпрос за потенциална заплаха. Всеки от тях трябва да получи своето предупреждение от държавата , без да се обижда и без да се озлобяваме един към друг. Между тях обаче има и по-простовати хора, които реагират емоционално. Традиционният ислям трябва да ни помогне за преодоляване на радикалния. Призоваването към джихат е опасно послание към неуки хора. Друг е въпросът, че в стратегията на службите за сигурност липсва перспектива и редица други елементи, заради които процесуалните производства с тази тематика са слаби. Силните държави имат един и същ похват – подадена ръка за мир и готовност за война. Последното не се тълкува.