Митьо Дебелия се върна в бизнеса с фалшиви документи

Известният пловдивски фалшификатор Димитър Димитров , популярен в ъндърграунда с прозвището Митьо Дебелия, очевидно отново се е върнал към бизнеса, който го вкара за дълго време зад решетките. В четвъртък той и двама негови съучастници бяха задържани с фалшиви документи при спецоперация на ГДБОП.

При акцията, осъществена едновременно в Пловдив и Бургас, са задържани трима мъже, а  Митьо Дебелия е арестуван в ресторант "Ла Рива". При извършения обиск на място са били иззети 3 мобилни телефона и 3 SIM карти, флаш памет, 7 паспортни снимки на двама мъже, разказва “Марица”. 

Димитър Димитров живеел заедно с другия задържан по случая в Пловдив - 28-годишния Валентин А. Същият има криминални и съдебни регистрации за разпространение на наркотични вещества и участие в организирана престъпна група.

В жилището им са намерени и иззети 2 ламинатора, голямо количество фолио за залепване и ламиниране, хартия формат А4 в розов и син цвят, принтер, силиконов лист, служещ за изготвяне на печати, 15 мастилени тампони, хартия на гилотина, 21 CD, безцветно флуорисцентно мастило, 7 мобилни телефона, 7 SIM карти.

При акцията е претърсен и апартамент в пловдивския ж.к "Тракия", обитаван от 41-годишния Г.К., който също има криминални прояви и е бил клиент на Темида. След като е бил задържан, в хода на разследването от дома му са иззети 3 хард диска, флаш памет, 2 принтера, 44 CD, телефон и SIM карта. 

По време на операцията е проверен и адрес в Свети Влас, община Несебър - комплекс "Манастира", където са намерени и иззети други доказателства. 

Тримата мъже са задържани за срок от 24 часа. 

Припомняме, че Митьо Дебелия бе арестуван 2007 година. Групата му, в която членуваха още девет души, бе разбита при акция на полицията през ноември. Тогава от четири адреса в Пловдив антимафиотите иззеха десетки фалшиви норвежки, македонски, литовски, португалски, украински, хърватски, израелски, китайски, италиански, британски и други паспорти. Освен това бяха намерени заготовки за фалшиви визи за САЩ, Канада и др. държави от Европейския съюз.

Срещу организацията на Дебелия, която  действала като паспортна служба, прокуратурата внесе близо 180 страници обвинителен акт и няколко чувала и сакове с веществени доказателства срещу членовете на групата. Сред задържаните фалшификатори бяха стари познайници на полицията. Зад решетките освен Димитров попаднаха Георги Панев-Четворката, заловен като член на друга печатница за документи, както и Иван Стефанов, който пък се прочу с връзките си с братя Богоеви, печатали някога ментета в офис над Военния съд под тепетата.

 

От комисията "Кушлев" бе направено искане за отнемане в полза на държавата на имущество на Димитров и съпругата му Гинка. Става дума за гараж в блок, два автомобила "Пежо" и "Ланд Ровър", както и активите на двете фирми на Дебелия. 

Справка за имотното състояния на Димитров показала, че той е продал апартамент в кв. "Изгрев", както и огромната си къщата в "Смирненски". Според запознати обаче повечето имоти на Дебелия са на подставени лица.

Затворът явно не се е отразил възпитателно на Дебелия , защото след излежаването на присъдата, той отново се е върнал към печелившия бизнес. Всъщност това не е изненада, защото престоят му зад решетките беше при доста либерален режим. Той излежаваше присъдата си в ТПО "Хеброс" и работеше в комплекс "Джия бийч" на Гребната база. Вместо на работното си място, обаче, той бе заловен да пие кафе в ЖР "Тракия". При проверката се оказа, че той спешно трябвало да отиде на зъболекар. Въпреки това отнесе две седмици карцер.